totul despre ciclul menstrual ovulatie si menstruatie s

Sănătate

Cuvinte cheie: ovulatie, menstruatie, ciclu menstrual

Totul despre ciclul menstrual, ovulatie si menstruatie

Data postarii: 2009-01-19

Ciclul menstrual este un proces fiziologic care consta in ingrosarea mucoasei uterine in vederea primirii unui embrion. El se caracterizeaza prin menstruatie si ovulatie, fenomene care regleaza corpul unei femei. Ovulatia este perioada in care o celula sexuala feminina se maturizeaza in vederea fecundarii. Daca ovulul nu a fost fertilizat, mucoasa uterina se descuameaza si se elimina in zilele de menstruatie. Ce trebuie sa stim despre ciclul mentrual, ovulatie si menstruatie?

 

Ce este ciclul menstrual?

Totalitatea fenomenelor fiziologice care apar luna de luna in corpul unei fete sau al unei femei poarta numele de ciclu menstrual. Acesta dureaza intre 21 si 35 de zile, cel mai regulat fiind de 28 de zile. De multe ori, fetele tinere confunda ciclul mentrual cu menstruatia, sangerarea propriu-zisa. Si pentru a clarifica lucrurile, este bine sa stiti ca ciclul menstrual se calculeaza din prima zi de sangerare menstruala pana in prima zi a urmatoarei menstruatii (fara a se lua in calcul si aceasta). Durata ciclului menstrual poate fi influentata de sanatate, de stari de oboseala, de dieta, de anumite medicamente, de clima si, cel mai frecvent, de stres.

Perioada ciclului menstrual poate fi impartita in pre si post ovulatie. Ovulatia este o faza ce se petrece pe la mijlocul ciclului si se caracterizeaza prin eliberarea unui ovul de catre unul sau ambele ovare. Atat in ziua ovulatiei, cat si 4-5 zile inainte si 1-2 zile dupa, creste riscul de a ramane insacrinata. Daca un spermatozoid fertilizeaza ovulul acesta se localizeaza in uter si apare sarcina. Daca ovulul nu este fertilizat mucoasa uterina se descuameaza si este eliminata odata cu sangerarea menstruala. Ovulatia difera de la femeie la femeie.

In faza de pre-ovulatie ciclul menstrual se caracterizeaza prin menstruatie. Menstruatia este o sangerarea care se produce in vaginul fetelor si dureaza cateva zile. Prima menstruatie, denumita medical menarha, apare in jurul varstei de 12-13 ani si poate dura intre 4 si 8 zile. Insa, lumea medicala s-a confruntat cu situatii cand menarha a aparut la 8 sau 17 ani. Aceasta etapa din viata fetelor coincide cu perioada pubertatii, cand corpul adolescentei incepe sa se modifice: sanii incep sa se dezvolte, parul pubian si axial incepe sa creasca, soldurile se latesc… si fetita devine o adolescenta care va trebuie sa-si cunoasca foarte bine corpul pentru a putea face fata mai bine proceselor fiziologice.

De-a lungul ciclului menstrual femeile pot simti stari de disconfort, agitatie, nervozitate, somnolenta, balonare; acestea apar mai ales in zilele dinaintea menstruatiei. De asemenea, apar modificari si la nivelul secretiei vaginale care este mai elastica si in cantitati mai reduse inainte de menstruatie, devine transparenta si alunecoasa la ovulatie, si consistenta si albicioasa dupa menstruatie. La unele femei apar durerile de sani care devin mai grei si mai sensibili sau durerile de spate, durerile abdominale, durerile de cap, diareea si o stare de disconfort generala.

Daca vreti sa nu fiti luata prin surprindere de aparitia urmatoarei menstruatii este bine sa cunoasteti toate indiciile pe care corpul vi le da si sa va tineti o evidenta a ciclului menstrual pentru a putea evita sarciniile nedorite.

Sfaturi Info-ghid:

Menstruatia, ovulatia, secretiile vaginale sunt semne care iti spun daca ai un corp sanatos si daca acesta functioneaza cum trebuie sau daca trebuie sa consulti un medic ginecolog.

Parerea dumnevoastra:

Nota articolului54321

Articole asemanatoare

  • Metode contraceptive traditionale si moderne: planificarea familiala sta la baza unui cuplu fericit
  • Gravidele si nasterea cu anestezie epidurala

Recomandari categorie

  • Siropul de catina, un remediu naturist universal bogat in vitamina C
  • Bolile cu transmitere sexuala (BTS): factori majori de scadere a puterii de aparare a organismului!
  • Cum se poate corecta miopia cu ajutorul laserului? Descoperiti metodele inovatoare!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *